Társasház energetikai tanúsítvány

Az Etanus Mérnöki Irodánál, röviden az Etanusnál a társasház energetikai tanúsítványa korrekt áron megrendelhető.

Az Etanus Mérnöki Irodánál, röviden az Etanusnál a társasház energetikai tanúsítványa korrekt áron megrendelhető. Legalábbis ezt a benyomást keltettem bennem, amikor az Etanus honlapját olvastam. Mivel a közös képviselet tagja vagyok, az energetikai-műszaki-gépészeti teendőkért én felelek. Korrekt munkát végeztek, de róluk kicsit később.

A társasház energetikai tanúsítványa:

Előtte kicsit másról írnék: többen megkérdezték már tőlem, hogyan lehet az, hogy a panellakások jobb energetikai besorolást érnek el, mint amire a tulajdonostársak számítanak. Az első ok, hogy a panelekbe eleve van valamilyen hőszigetelés. Ezek persze finoman szólva már nem felelnek meg a mai előírásoknak, de tévhit, hogy csak simán vasbeton falak vannak, többnyire ott található köztük a hungarocell szigetelés. Emellett tovább javítja a helyzetet, hogy sok helyen hézagszigetelés is volt. Fontos még, hogy a lépcsőházak is fűtöttek. Sokan lecserélték az eredeti nyílászárókat is. És akkor nem beszéltem a leghatékonyabb módszerről, a panelprogramos hőszigetelésről.

Minőségi munka esetén igen jelentős megtakarítás érhető el, amelyet nem csak a fűtésszámla, hanem a társasház energetikai tanúsítványa is híven tükröz. Az egyedi elszámolás is jópont a besorolásnál, ha meg az összes nyílászárót kicserélik + a tetőre napkollektoros rásegítő-rendszert telepítenek, a legjobb kategóriákba esnek a besorolások. Ezért is vagyok az élharcosa az ilyen felújításoknak, csak sajnos sokakat nem könnyen lehet meggyőzni… Pedig egy teljes körű energetikai felújítással az energiaköltségek 50-60 százaléka is megtakarítható, ami egy átlagos, körülbelül 50-60 négyzetméteres panellakásnál éves szinten akár százezer forint fölötti megtakarítást is jelenthet. Nem beszélve a növekvő komfortérzetről és az esztétikai megújulásról. Persze rövid távon ez nagy költség, de megtérül. Csak sajnos néha valóban túl sok a beszállási költség, az ellenállás olykor érthető. Legalábbis valamennyire.

Minőségi munka esetén igen jelentős megtakarítás érhető el, amelyet nem csak a fűtésszámla, hanem a társasház energetikai tanúsítványa is híven tükröz. Az egyedi elszámolás is jópont a besorolásnál, ha meg az összes nyílászárót kicserélik + a tetőre napkollektoros rásegítő-rendszert telepítenek, a legjobb kategóriákba esnek a besorolások.

Az Etanusra visszatérve, ők végezték el a teljes panelépület energiatanúsítását, amikor intéztük azt egyedi fűtésmérős és végszigetelős történetet. Sajnos csak annyit tudtam-tudtunk elérni, megfizetni, hogy a panelház két szélét-végét szigetelték le, a homlokzat maradt „natúr”. Egyelőre. Ez persze nem az e-tanúsítás hibája, ott korrektek voltak az árak. Folyamatosan keressük a megoldást és az anyagi forrásokat. Az Etanus nem csak társasházak energetikai tanúsítványát készíti el, hanem az egyes lakásoké is. Amikor egy lakó hozzám jön energetikai tanúsítvány ügyben, én az Etanus Mérnöki Irodát szoktam ajánlani. Panaszt még nem hallottam rájuk. Weboldaluk: etanus.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top